Menu Zamknij

Hotele i gastronomia

Woda uzdatniana na potrzeby hoteli i lokali gastronomicznych musi wykazywać cechy zgodne z zaawansowanymi wymogami bezpieczeństwa i higieny. Nie może stwarzać jakiegokolwiek zagrożenia dla użytkowników.

Same wymogi bezpieczeństwa nie wystarczą. W tych szczególnych branżach (o których istnieniu decydują przede wszystkim klienci i ich opinie) liczą się również inne kryteria – jakościowe. Im lepsza jakość wody – tym wyższy poziom świadczonych usług.

W przypadku hoteli mówimy o: usługach gastronomicznych (hotelowe restauracje, bary itp.), udostępnianiu wody w łazienkach, usługach wykonywanych przez hotelowe pralnie itp.

Czego oczekujemy, gdy wybieramy się na obiad do restauracji albo planujemy miły wieczór w kawiarni czy pubie?

Kwestia zasadnicza to możliwość korzystania z czystych naczyń, a skoro decydujemy się na „jedzenie na mieście” – jesteśmy przekonani, że lokal gastronomiczny zachowuje najwyższe standardy obsługi klienta.

Na pewno ostatnia rzecz, o której myślimy, to możliwość wystąpienia jakichkolwiek niezidentyfikowanych problemów z czystością higieniczną wody, na bazie której sporządzane są potrawy i zimne oraz gorące napoje.

Inna sprawa to smak różnych dań, kawy czy herbaty. O tym – jak wiemy – w dużym stopniu decyduje jakość wody i poziom jej mineralizacji. Woda odpowiednio uzdatniona, czyli przefiltrowana i zmiękczona to gwarancja wyjątkowych walorów smakowych, ale nie tylko.

Firmy, które zainwestują w dobrej jakości instalacje „obsługujące” wodę, na pewno zyskają – nie tylko uznanie klientów (a tym samym – dobra reklamę) ale również oszczędność. Lepsze technologie i urządzenia do uzdatniania wody to możliwość stosowania mniejszej ilości różnego rodzaju środków myjących i mniejsze zużycie energii, a także większa odporność urządzeń na awarie.

Gastronomia

Woda ma szczególne znaczenie w działalności lokali gastronomicznych. Gros wydatków wiąże się m.in. z myciem naczyń. W dzisiejszych czasach z zadaniem tym świetnie dają sobie radę maszyny myjące. Należy jednak pamiętać, że i one narażone są na szybkie zużycie, a brak właściwej eksploatacji i konserwacji, zdecydowanie obniży ich funkcjonalność i czas działania.

Aby maszyny myjące sprawnie działały, konieczna jest dbałość o wysoką jakość wody, która musi być miękka. Twarda woda to nie tylko niższa jakość użytkowa, ale również szybsze zużywanie się instalacji i różnego rodzaju urządzeń oraz maszyn.

Na ścianach naczyń i zbiorników powstają z czasem osady, co ostatecznie doprowadza również do niedokładnego mycia naczyń, a niedostatecznie czyste szkło i zastawa, nie są na pewno tym, czego oczekują od restauracji klienci.

Specjalistyczne urządzenia, które znajdziecie Państwo w naszej ofercie, potrafią skutecznie radzić sobie z wszelkiej klasy wodą: od bardzo twardej, twardej, po średnio twardą – ostatecznie zmieniając ją na pożądaną, czyli wodę miękką.

Dostatecznie miękka woda to gwarancja mniejszego zużycia środków czyszczących i nabłyszczających. Dobrej jakości woda jest wystarczająco efektywna, żeby poradzić sobie już podczas procesu mycia, z zaciekami na naczyniach, sztućcach i szkle. Oszczędzamy wtedy czas i energię pracowników, którzy w przypadku niedokładnego mycia naczyń, musieliby radzić sobie z bardzo żmudną pracą, jaką jest polerowanie.

Oferowane przez nas zmiękczacze najnowszych generacji zapobiegają powstawaniu osadów wapiennych, które powodują powstawanie złogów (m.in. na ścianach zmywarek). Polecamy stosować zmiękczacze już od pierwszych dni eksploatacji urządzenia. To najlepsza metoda zabezpieczająca maszynę przed usterkami.

Inna kwestia to odpowiednio dobrane filtry, które uzdatnią wodę służącą do celów kulinarnych (woda pitna).

Jako firma z wieloletnim stażem na rynku uzdatniania wody, Granimex, oferuje zarówno profesjonalne zmiękczacze, jak i filtry oraz wkłady – które można optymalnie dostosować do potrzeb każdego inwestora.

W szczególności – proponujemy: urządzenia do zmiękczania wody, w tym cieszące się szczególną popularnością zmiękczacze działające na zasadzie wymiany jonowej (niekorzystne jony wapnia są niwelowane poprzez proces, który pozwala skutecznie je rozpuścić). Oferowane przez nas zmiękczacze są łatwe zarówno w instalacji, jak i w eksploatacji. Mają kompaktową budowę, wyposażone są w funkcjonalne systemy regeneracji (m.in. automatyczne).

Warto też zainwestować w gastronomiczne systemy do uzdatniania wody metodą odwróconej osmozy (wapń i inne związki, których chcemy się pozbyć, są usuwane dzięki zastosowaniu filtracji membranowej).

Oferujemy wygodne w montażu i użytkowaniu profesjonalne urządzenia o niewielkich rozmiarach, które można instalować w różnych modelach zmywarek.

Stacja uzdatniania - hotel

Hotele

Obiekty funkcjonujące w branży hotelarskiej są oceniane według standardu oferowanych usług. Dobry hotel, który chce cieszyć się uznaniem klientów i perspektywą owocnej działalności na trudnym rynku, musi na bieżąco dbać o jak najwyższy poziom wszelkiego rodzaju oferowanych usług – a jest ich sporo i stają się coraz bardziej specjalistyczne.

W jakim hotelu chcielibyśmy nocować albo zatrzymać się na dłużej i wypocząć?

Taki hotel to nie tylko miejsce do spania, ale również dobra kuchnia (w hotelowej restauracji) i miejsce stworzone do relaksu – dlatego coraz częściej hotele oferują pakiety usług SPA.

Dodajmy do tego hotelowe pralnie, aby uświadomić sobie, że taki obiekt jak hotel, nie może sobie pozwolić na żadne większe awarie związane z wodą. Woda musi spełniać najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości, inaczej taki biznes raczej nie będzie miał szans nie tylko na sukces, ale nawet na przetrwanie.

Aby goście byli zadowoleni z warunków, jakie zastają w hotelu, powinni mieć zapewnioną możliwość korzystania z wody o wysokiej klasie miękkości – docenią wówczas walory kąpieli, usług SPA, odpoczynku w delikatnej, pachnącej pościeli i wreszcie – śniadania, obiadu, czy kolacji, których „menu” bazuje na najwyższej klasy wodzie.

Stosując odpowiedniej jakości urządzenia do uzdatniania i zmiękczania wody, hotele, mogą tylko zyskać.

Po pierwsze – zadowolonych klientów, po drugie – lepszy stan firmowych finansów – poprzez obniżenie kosztów eksploatacyjnych (wysokiej klasy urządzenia i właściwa eksploatacja to mniejsze zużycie energii, środków czyszczących, detergentów itp.). Do tego dochodzi coraz bardziej istotna kwestia – ekologia.

Lepsze „obchodzenie” się z wodą, to również realne odciążenie dla środowiska naturalnego.

Bezpieczeństwo wody użytkowej

Na koniec – po raz kolejny – chcemy zwrócić szczególną uwagę na kwestię bezpieczeństwa wody, która ma służyć do celów kulinarnych i innych użytkowych (woda do kąpieli, prania itp.). W branży gastronomicznej i hotelarskiej, maksymalny poziom higieny, ma zasadnicze znaczenie!

Woda bezpieczna to taka, która nie naraża użytkowników na żadne problemy zdrowotne. W tym kontekście uczulamy na problem związany z zagrożeniem bakteryjnym, szczególnie Legionellą. Na szczęście – dbając o stan wody – nie musimy się obawiać tej wyjątkowo groźnej bakterii (mogącej wywołać trudne do wyleczenia zapalenie płuc).

Legionella może się dostać do płuc np. podczas brania kąpieli. Bywa, że jej obecność stwierdza się też w różnego rodzaju urządzeniach, takich jak: nawilżacze powietrza i klimatyzatory. Bakteria występuje w wodzie ciepłej.

Konieczne jest zatem wykonywanie badań na obecność bakterii w wodzie. Właściwe, czyli zgodnie z wymogami prawa, monitorowanie wody i przeprowadzanie okresowych dezynfekcji, jest absolutnie niezbędne.

Granimex oferuje profesjonalne dezynfekowanie wody – skutecznie eliminujące Legionellę. Rekomendujemy przede wszystkim dezynfekcję z użyciem dwutlenku chloru, który jest skuteczniejszy od tradycyjnie stosowanego chloru.

Dwutlenek chloru jest nie tylko efektywny, ale również poprawia walory smakowe i zapachowe wody. Środek ten nie wykazuje też działania toksycznego. W naszej ofercie znajdziecie Państwo najlepsze na rynku generatory dwutlenku chloru – niewielkie, łatwe w montażu i obsłudze oraz ergonomiczne w działaniu.

Zapewniamy profesjonalne doradztwo i kompleksową obsługę.